Cabernet-ul Sauvignon


Pouring red wine from a bottle into a wineglass: wine tasting and celebration

Cabernet-ul Sauvignon

 

Probabil una dintre cele mai cunoscute varietăți de vin din întreaga lume, Cabernet-ul Sauvignon are o istorie de mai bine de 300 de ani. Originar din sudvestul Franței, soiul a apărut în secolul 17 ca rezultat al încrucișării dintre Cabernet Franc și Sauvignon blanc, de unde și numele, iar la momentul actual varietățile de Cabernet Sauvignon se găsesc în mai toate țările producătoare de vin.

Popularitatea și gradul de răspândire sunt ușor de explicat. Strugurele acesta rezistă în mai multe tipuri de climă iar vinurile obținute sunt renumite pentru cât de bine se ,,învechesc”.

Cabernet-ul Sauvignon

Cabernet-ul la masă

Fiind un vin roșu puternic, Cabernet-ul se asociază foarte bine cu mâncărurile pe bază de carne roșie. Fie că vorbim de porc sau vită, Cabernet-ul este cea mai potrivită opțiune pentru un astfel de meniu. Pe de altă parte, mâncărurile mai ușoare necesită găsirea unei alte variante deoarece Cabernet-ul le va domina gustul. Varietățile din America sunt ceva mai fructate în comparație cu cele din Europa, ceea ce înseamnă că pot fi alăturate cu succes unui meniu mai divers.

Beneficiile în sănătate

Știm cu toții că vinul roșu în cantități moderate este bun pentru inimă. Interesant în cazul Cabernet-ului Sauvignon este prezența unui compus chimic numit resveratrol. Acesta se găsește dealtfel în toate vinurile roșii. Un studiu științific american din 2006 a arătat că acesta poate fi un factor de prevenire și de reducere a riscului de Alzheimer. Cabernet-ul Sauvignon este unul dintre cele mai accesibile soiuri la nivel global, ceea ce a dus la apariția unor varietăți din țări mai puțin cunoscute pentru producția de vin. În anii 80, succesul la nivel internațional al Cabernet-ului Sauvignon produs în Bulgaria a dus la creșterea industriei viticole bulgărești. Practic puteți găsi varietăți din acest vin de pe toate continentele, inclusiv din țări precum Africa de Sud sau Noua Zeelandă.

La fel și în țara noastră puteți găsi Cabernet Sauvignon local într-o gamă foarte variată. Magazine online precum Crama Histria oferă vinuri de calitate la prețuri accesibile.

Vinul roșu în cantități moderate este un beneficiu pentru sănătate și un mod ușor de a ne face viața mai frumoasă. Pentru unii el poate fi un înlocuitor pentru bere sau băuturi mai puternice iar pe timp de iarnă vinul fiert este cea mai bună alegere.  


Avatar

Ionut Cosmin

Previous Scaune-bucatarie
Next Sfaturi pentru a cumpara cele mai interesante bluze pentru fete