Când și de ce se folosește sablarea cu nisip


Sablarea este modalitatea cea mai simplă de a netezi, textura, curăța sau crește aderența unei suprafețe din lemn, piatră, metal, cauciuc, beton sau sticlă. Unele suprafețe au nevoie de o sablare cu materiale speciale cum ar fi perle din sticlă sau alice din oțel. Pentru cele mai multe suprafețe dure nepretențioase se folosește însă un nisip sablare ieftin, eficient și la îndemână. Acest tip de sablare abrazivă are costuri reduse și folosește cel mai simplu material existent pe piață: nisipul.

Cum se sablează cu nisip?

Sablarea implică ejectarea unor particule dure spre o suprafață cu ajutorul unei forțe propulsoare care în multe cazuri este reprezentată de aerul comprimat. La fel se procedează și cu materialul numit nisip sablare. Energia nisipului este proiectată pe o suprafață cu scopul de a o curăța, finisa sau textura în vederea aplicării unor straturi de vopsea. Nisipul a fost folosit pentru prima dată pentru sablare îm jurul anului 1875 în Statele Unite în procedurile de restaurare a suprafețelor unor clădiri. Energia abrazivă poate curăța foarte ușor suprafețele deteriorate, poate îndepărta urmele de rugină, poate ajuta la refacerea culorilor de pe fațadele unor clădiri. Din acest motiv este folosit cu succes și astăzi în multe domenii care necesită sablare mai ales în industria auto în etapa premergătoare vopsirii unor suprafețe metalice.

Avantajele sablării cu nisip

Avantajele folosirii unui nisip sablare sunt numeroase. Costurile sunt reduse, materia primă este extrem de accesibilă și la îndemână, energia abrazivă este foarte eficientă chiar și în cazul unor depuneri greu de curățat cum ar fi rugina, vopseaua sau grundul, capacitatea de curățare este ridicată, granulele sunt mari și eficiente, iar timpul de curățare se reduce semnificativ tot datorită eficienței sporite. Sablarea cu nisip a fost folosită și va fi în continuare o metodă de elecție în multe domenii cum ar fi cel naval, auto, restaurări, curățarea unor construcții metalice, îndepărtarea vopselei, sablarea unor poduri, conducte sau rezervoare și multe altele. În multe orașe se folosește la restaurarea monumentelor, la curățarea de grafitti, scări de bloc, balustrade și stâlpi din beton. Sablarea cu nisip este o metodă simplă, nesofisticată și care nu necesită tehnologii speciale pentru a da rezultatele scontate.

Chiar dacă există metode mai noi și mai fine de sablare, destinate sticlei, lemnului, plasticului, nisipul ramane o metodă eficientă și de bază de a netezi, curăța și textura multe suprafețe metalice și nemetalice.

Industria auto și în special vopsitoriile auto au nevoie de metode de sablare eficiente pentru că de ele depinde mult calitatea, aderența și rezistența în timp a vopselei aplicate. Un nisip sablare de diverse granulații poate transforma total o suprafață fie ea și ruginită, mult prea rugoasă sau prea netedă și o poate pregăti perfect pentru următoarele etape de prelucrare. Investițiile în aparate de sablare cu nisip nu sunt mari și ar trebui realizate de toți cei care își doresc să aibă rezultate mai bune în restaurările auto sau de altă natură. Încă nu s-a inventat o metodă de sablare mai ieftină, mai eficientă și mai simplă decât cea cu nisip sablare.


Previous Tu cum iti pregatesti masina pentru vara?
Next Rolul tobei de esapament si multe alte informatii utile despre acestea