Cat este de importanta ortopedia


ortopedie romania

Ortopedia este foarte importanta deoarece este stiinta ce studiaza, diagnosticheaza, previne si trateaza aparatul locomotor ce asigura miscarea corpului incepand cu cele mai mici gesturi (miscarea unui deget), desfasurarea activitatilor de zi cu zi sau cele mai complexe manifestari sportive.

La noi in tara din cate stiu vezi foarte rar o clinica de ortopedie  dotata ca in marile tari din Europa desi la noi in tara cu exceptia judetelor  Giurgiu, Covasna si Harghita in celelalte judete exista cel putin o clinica de ortopedie iar interventii de inalt nivel se fac doar in orasele Ploiesti, Pitesti, Baia Mare, Galati, Bacau. Iar in aceste orase exista doar cate un medic chirurg si ortoped. In Bucuresti, Iasi si Cluj exista sectii de ortopedie in care se efectueaza interventii operatorii de inalt nivel tehnic, dar personalul este mai mult decat insuficient spre exemplu la M.S. Curie Bucuresti se afla doar un ortoped si doi medici rezidenti.

Stiu ca sistemul sanitar din Romania este la pamant insa autoritatile inca nu au inteles ca avem nevoie de spitale, de clinici, de dispensare in mediul rural si de medici – cel mai important. Mai ales pe partea de ortopedie unde rar gasesti un ortoped dedicat meseriei sale. Spun mai ales deoarece in gandirea mea miscarea este cea mai importanta in viata noastra. Eu ma stiu pe mine, oricat de bolnav as fi urasc sa nu ma pot misca, sa ma deplasez pe picioarele mele macar pana la baie.

Ce credeti, este importanta ortopedia?


Avatar

Ionut Cosmin

Previous Telefoanele publice
Next O oaie, doua oi