Ce acte poti legaliza prin intermediul unui notar?


Notarii sunt persoane care intermediaza diverse relatii dintre persoanele fizice si juridice, asigurandu-se ca actiunile facute de acestea sunt legale. Un notar sector 2 poate face acelasi lucru pe care il poate face un notar dintr-un oras mic de provincie. Printre procedurile notariale si actele pe care notarul le poate legaliza se numara urmatoarele:

  1. Contracte si diverse acte juridice. Nu toate contractele trebuie sa treaca printr-un birou notarial, insa exista anumite contracte care trebuie sa fie incheiate obligatoriu in acest mod. Contractul de vanzare-cumparare a unui imobil, contractul de donatie, contractele de ipoteca si in general, toate contractele care implica imobile trebuie sa fie incheiate notarial.
  2. Mosteniri. Mostenirea de pe urma unei persoane decedate trebuie sa fie dezbatuta prin notariat. Pentru a putea deveni proprietar, persoana care mosteneste bunurile trebuie sa obtina un certificat de mostenitor in urma unei intelegeri notariale .Pentru ca o succesiune sa poata fi dezbatuta pe cale notariala insa, mostenitorii trebuie sa se inteleaga intre ei.
  3. Divorturi. Atunci cand divorturile sunt amiabile, incheierea relatiei se poate face tot la notar. Divortul notarial este cea mai rapida cale de incheiere a unei relatii si dureaza aproximativ 30 de zile;
  4. Procuri. Procurile notariale sunt acte prin care o persoana poate fi imputernicita sa incheie mai multe acte juridice in numele celui care face imputernicirea.
  5. Consultatii juridice. Tot notarii pot oferi consultatii juridice si pot participa la intocmirea anumitor acte cu caracter notarial.

Practic, ai nevoie de notar ori de cate ori doresti sa relationezi, intr-un fel sau altul, cu persoanele de langa tine. Ori de cate ori se face o tranzactie, ori de cate ori apare o mostenire, un divort sau o imputernicire, cea mai simpla si sigura varianta prin care se poate duce totul la bun sfarsit este printr-un cabinet notarial.

In principiu, toti notarii ofera aceleasi servicii, insa atunci cand alegi un birou notarial este bine sa tii cont de programul acestuia de lucru, de amabilitatea personalului, de proximitatea fata de locul de munca sau fata de locuinta si evident, de costuri.


Previous Care sunt cele mai importante elemente ale unui plan eficient pentru ridicarea imobilelor?
Next Cum sa iti subtiezi talia intr-un timp scurt