Componentele unei biserici


Pentru foarte multi dintre noi, biserica reprezinta una din cele mai importante componente ale vietii. Desi acest lucru ar trebui sa fie pentru noi toti, din varii motive acest lucru nu se intampla. Cu toate acestea, indiferent de importanta pe care o acordam bisericii, la un moment dat tot va trebui sa intram intr-o biserica. Din acest motiv, vreau ca in cadrul acestui articol sa descriu pe scurt cele mai importante componente ale bisericii, astfel incat sa stim la ce sa ne asteptam in momentul in care intram intr-o biserica.
Marea majoritate a bisericilor din tara noastra sunt construite sub forma unei cruci. Aceasta este compusa in interior, din trei mari componente, si anume:

– Pronaosul
– Naosul
– Altarul

De asemenea intre naos si altar se regaseste catapeteasma. Aceasta poate fi atat din marmura cat si din lemn si este compusa din trei usi si cinci randuri de icoane.
Privit din punct de vedere arhitectonic, pronaosul are forma dreptunghiulara. In aceasta incapere se savarsesc anumite slujbe precum si anumite rugaciuni. In mijlocul pronaosului o regasim pictata pe Maica Domnului cu mainile intinse spre rugaciune, iar pruncul este ilustrat intr-un medalion, pe pieptul Maicii Domnului.
Naosul reprezinta centrul bisericii ortodoxe, motiv pentru care aceasta incapere are cea mai intinsa suprafata. Pe cupola din Naos sunt pictati locuitorii Cerului, si anume:

– Dumnezeu inconjurat de serafimi si heruvimi
– Cei doisprezece Apostoli
– Cei patru evanghelisti

Pe peretii laterali ai naosului sunt pictate scene care ilustreaza cele mai mari sarbatori ale Ortodoxiei, precum si sfintii martiri, sfintii calugari sau marii pustnici.
Altarul reprezinta cel mai sfant si mai de taina loc din biserica. In interiorul acestuia se regaseste Sfanta Masa, care este utilizata in timpul slujbelor. Deasupra acestei mese este pictat chipul Maicii Domnului care se afla la hotarul dintre cer si pamant. Aceasta este prezentata ca fiind mijlocitoarea dintre Dumnezeu si noi, oamenii.
O alta scena care este pictata in Altar este scena impartasirii Apostolilor din mana lui Hristos, Sfintii Trei Ierarhi, precum si serafimii si heruvimii.
De asemenea, pe peretii altarului, sunt pictate urmatoarele scene:

– Liturghia Ingereasca
– Impartasirea Apostolilor
– Cina cea de Taina

De asemenea, tot pe peretii altarului, sunt pictati si urmatorii sfinti: Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie Dialogul, Sfantul Ioan Gura de Aur precum si Sfantul Arhidiacon Stefan.
Aceasta este pe scurt prezentarea interiorului bisericii, una din cele mai importante institutii ale oamenilor.


Previous Se merita sa luam steroizi?
Next Cum a evoluat metoda de epilare a picioarelor in cazul meu