Cum e cu dezvoltarea personala


blogging

Studiez fenomenul dezvoltării personale de 26 de ani. La noi în țară a luat amploare începând cu 2007, pe filieră corporatistă. Acest fenomen a adus cu el şi o serie de “joburi”: coach, trainer, dezvoltator, facilitator, speaker motivațional samd.

În esență, toate persoanele cu aceste titulaturi sunt formatori de opinie, însă atitudinea lor este cea a unui guru infailibil, indiferent de domeniul abordat. În naivitatea mea, am crezut că un formator de opinie, atunci când începe să se pronunțe cu privire la un anumit subiect, este foarte bine documentat, mai ales că, prin atitudinea ce o abordează, nu prea dă drept la replică. Realitatea însă, este complet diferită.

Pentru cultura generală a unora, eu nu sunt un guru infailibil şi nici profesor de fericire. Chiar dacă unii mă consideră astfel. Da, sunt un formator de opinie şi chiar un formator de filosofie de viață. Însă ideile mele nu sunt bătute în cuie. Ele pot fi utile parțial sau total, depinde de fiecare persoană.

Faptul că majoritatea consumatorilor de dezvoltare personală sunt nişte snobi, îl pun pe formatorul de opinie în postura să se considere drept deținătorul adevărului absolut. Asta arată nivelul în care ”se băltește” și acest concept minunat numit dezvoltare personală sau creştere spirituală. În România.

Altfel, noi să fim sănătoși pentru că, nu-i așa, gura lumii doar pământul o acoperă.
Eu nu pot decât să-l citez pe Ion Raţiu, a cărui filosofie am adoptat-o: „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!“


Previous Avantajele rulourilor exterioare
Next Ce coduri folosim la casele de pariuri online pentru bonus?