Cum funcționează focurile de artificii și de ce ne plac atât de mult


Cum funcționează focurile de artificii și de ce ne plac atât de mult

Focuri de artificii ne-au fascinat dintotdeauna. Viu colorate, sclipind puternic pe cerul întunecat, focurile de artificii întotdeauna adună ochi curioși pe la ferestre sau opresc oameni în mijlocul străzii. Însă ce sunt de fapt focurile de artificii și de ce suntem atât de fascinați de ele?

Scurt istoric

Jocurile de artificii își au originile în China secolului al VII-lea. Încă de atunci, focurile de artificii au fost folosite la diferite festivități. Se crede că ulterior, Europenii au important praful de pușcă și focurile cu artificii de la Chinezi odată cu marile călătorii spre Est.

O veche legendă, spune că artificiile au fost descoperite de un bucătar care a descoperit un amestec de ingrediente ce includeau praf de pușcă, ce luau foc. Acesta a pus praful respectiv într-o tulpină de bambus, creând astfel artificii.

O altă legendă spune că un călugăr chinez a pus praf de pușcă într-o tulpină de bambus și a aruncat-o în foc pentru a crea un zgomot suficient de puternic pentru a alunga spiritele rele.

Cum funcționează focurile de artificii

Deși a trecut foarte mult timp de la descoperirea artificiilor, principiul de funcționare este aproximativ același: implică praf de pușcă și un „tun”.

Artificiile sunt lansate cu un dispozitiv asemănător unui tun (denumit „mortier”). Artificiile sunt introduse cu atenție în mortier, apoi sunt lansate în aer.

Artificiile sunt pachete sferice ce conțin:

  • Praf de pușcă

  • Sfere explozive – „stele”; acestea devin puncte de lumină pe cer

  • Straturi de diferite metale – acoperă sferele explozive, conferind diferite culori artificiilor în momentul în care acestea explodează

  • Fitil – asemeni oricărui obiect care poate fi aprins, și artificiile au nevoie de fitil pentru a putea arde. Dimensiunea fitilului este calculată cu mare atenție, astfel încât artificiile să se aprindă doar când ajung la o anumită altitudine.

Domeniul pyro-tehnic este în continuă dezvoltare. Uneori praful de pușcă este înlocuit cu aerul comprimat, sau se folosesc ingrediente prietenoase cu mediul înconjurător. Noi tipuri de artificii sau efecte sunt inventate constant, însă principiul de bază al pregătirii și lansării artificiilor rămâne același.

De ce ne plac atât de mult focurile de artificii?

Încă din cele mai vechi timpuri, focurile de artificii au fost folosite în organizarea diferitelor evenimente de importanță semnificativă, cum ar fi focurile de artificii de Revelion. Așadar, asociem inconștient focurile de artificii cu un eveniment important din viața noastră.

Faptul că acestea nu au loc foarte des, ci le vedem doar în anumite momente ale anului (Revelion, zile naționale sau evenimente ce au loc de puține ori precum nunți sau botezuri) le fac mai atractive. Asociem focurile de artificii cu un eveniment important și fericit.

Nu în ultimul rând, culorile nenumărate și efectele produse de artificii sunt fascinante. Culorile ne aduc voie bună, și cum adesea jocurile de artificii au loc noaptea, lumina acestora luminează zone mari. Aici intervine un sentiment „moștenit”, și anume, frica de întuneric. Lumina produsă de artificii ne creează confort, întrucât dispersează din întunericul nopții.

Așadar fascinația noastră pentru jocurile de artificii este atât istorică, cât și psihologică.

Știai că…

  • Artificiile de Revelion din Dubai au stabilit un record mondial in 2014? 500.000 de artificii au ars în noaptea dintre ani, în doar șase minute

  • Jocurile de artificii produc patru efecte: lumină, fum, zgomot, material solid în combustie (confeti, fâșii de carton, etc.). Cel mai adesea suntem conștienți de zgomot și de lumină, întrucât aceste două efecte ne atrag atenția cel mai mult

  • Artificiile au ajuns pe continentul American abia în secolul XVII?

  • Regina Elisabeta a II-a are propriul Maestru al Focului, care se asigură că focurile de artificii din Regatul Unit funcționează optim?

  • Primul foc de artificii din SUA a avut loc la 4 Iulie 1777?


Avatar

Ionut Cosmin

Previous Mobila si usile din lemn nu se demodeaza niciodata
Next Producatori saltele cu memorie din Romania