Cum poti verifica nivelul de duritate al apei care ajunge in casa ta


blogging

Nu este niciun secret faptul ca apa care ajunge in casele noastre din reteaua nationala nu este 100% curata si sanatoasa. Pe langa microbii si bacteriile pe care aceasta le contine, apa care ajunge in casele noastre este din ce in ce mai dura. Nivelul de duritate al apei este insa diferit in fiecare zona a tarii. Tocmai din acest motiv este nevoie sa masori duritate apei din casa ta pentru a putea actiona impotriva acesteia cu un dedurizator potrivit nevoilor tale.

In mod natural, apa de ploaie este apa “moale”. Adica fara nici un pic de minerale sau saruri. Apa dura apare atunci cand aceasta contine o cantitate peste un anumit nivel de saruri si minerale de calciu si magneziu, afectand 85% din sursele de apa potabila. Apa devine dura in urma procesului din natura prin care apa se infiltreaza in pamant si prin trecerea in diversele straturi de roca, putin cate putin, incepe sa acumuleze saruri si minerale devenind apa “dura”.

Cum este clasificata apa dura?

Duritatea apei este data de cantitatea de carbonat de calciu – CaCO3 pe care aceasta o contine, exprimata in parti la un milion – ppm (mg/l). Apa are in mod curent o duritate cuprinsa intre 0 si 200 ppm.

Din punct de vedere al duritatii, apa se clasifica astfel:

  • apa dedurizata – concentratia de CaCO3 < 17,5 ppm;
  • apa cu duritate scazuta – 17,5 ppm < concentratia de CaCO3 < 60 ppm;
  • apa cu duritate medie – 60 ppm < concentratia de CaCO3 < 120 ppm;
  • apa dura – 120 ppm < concentratia de CaCO3 < 180 ppm;
  • apa foarte dura – concentratia de CaCO3 > 180 ppm.

Cum poti masura duritatea apei?

Cele mai folosite kit-uri care determina duritatea apei utilizeaza metodele titrarii (picurarii) de reactiv intr-o anumita cantitate de apa sau a benzilor colorate de reactiv.

Masurarea duritatii apei prin metoda picurarii

Kit-ul de masurare a duritatii apei contine un reactiv aflat intr-un recipient prevazut cu un dispozitiv de picurare. Kit-ul mai contine un al doilea recipient care se umple pana la un anumit semn cu apa careia urmeaza a i se masura duritatea.

In recipientul cu apa se lasa sa cada o picatura de reactiv. Daca apa isi schimba culoarea (de exemplu in rosu) atunci aceasta este dura. Daca apa se coloreaza de la inceput intr-o alta culoare (de exemplu in verde) atunci aceasta nu este dura < 17,5 ppm.

Duritatea apei se determina in ppm sau grade germane – dH, pe baza numarului de picaturi adaugate in recipientul cu apa pana cand aceasta isi schimba culoarea din rosu in verde. In mod curent, 1 picatura = 1dH.

Masurarea duritatii apei prin metoda benzilor colorate

Un astfel de kit contine fasii subtiri din carton pe care se afla o scara gradata in culori. Masurarea duritatii apei se face prin introducerea fasiei de carton intr-un esantion de apa. Duritatea este determinata prin compararea culorii pe care o capata fasia de carton cu scala gradata de pe acesta.

Cu un astfel de kit ai posibilitatea sa afli nivelul de duritate al apei care ajunge in casa ta si ai posibilitatea sa alegi mai apoi un dedurizator potrivit nevoilor tale.


Previous Cele mai simple tehnici de reducere a stresului
Next Despre tinerii absolventi si meseriile alese