Cum se intretine un foraj de alimentare cu apa


blogging

Daca lucrarile de executie a putului forat su fost realizate corect si acesta este exploatat corespunzator, porbabil ca nu veti avea nevoie de reparatii pentru cateva zeci de ani. Totusi, specialistii in domenii recomanda verificarea anuala a forajului, pentru o preintampina orice eventuale probleme ale calitatii apei etc.
Ce presupune verificarea forajului de alimentare cu apa:
– echipa masoara nivelul static al forajului (cand pompa nu functioneaza)
– se masoara nivelul dinamic al forajului, cand pompa functioneaza la debitul maxim admis.
– se compara noile rezultate obtinute cu cele anterioare
– se recomanda prelevarea a doua probe de apa si realizarea de analize bacteriologice si fizico-chimice in laborator.

Daca se constata ca nivelul static a inregistrat o crestere de 10 centimetri, nu este exclus sa existe o bresa in inelul de cimentare al putului. Din acest motiv, este deosebit de importanta analiza apei, deoarece aceasta va arata daca forajul a intrat in comunicatie cu alte strate, care pot fi contaminate.
In cazul in care nivelul static este mai redus cu mai mult de 10 centimentri, se poate ca un strat de nisip sa fie depus in dreptul unui filtru sau chiar sa inchisa un strat acvifer. Daca debitul forajului scade, este imperativ sa contactati un specialist in domeniu in vederea denisiparii.

Este absolut normal ca imediat dupa punerea in exploatare a forajului sa creasca debitul. Insa, dupa mai mult timp, daca nivelul static ramane constant in vreme ce nivelul dinamic se mareste, trebuie sa aveti la indemana o pompa de rezerva, intrucat cea din dotare poate fi uzata.
Daca examenul in laborator releva modificari, inseamna ca apa este contaminate. Cauzele pot fi multiple in aceasta situatie.

Nu uitati ca este mai bine sa preveniti, decat sa recurgeti la reparatii costisitoare in caz de avarie!
Compania noastra executa lucrari de reabilitare foraje de apa, alaturi de studii geotehnice de elita, retele pentru alimentari cu apa, instalatii de tratare a apei, statii de epurare, canalizari si foraje de mica si mare adancime cu noroi bentonitic, utilizand numai echipamente si masini performante, conform normelor europene in vigoare.


Previous 3 motive pentru barbati sa aleaga incaltaminte Luciano Partelli
Next Calitatile unei formatii de nunta