Inhumare sau incinerare? Ce alegem?


Pregatirea inmormantarii implica alegerea ritualului funerar. Acest lucru ne permite sa avem servicii funerare conforme cu ultima dorinta a defunctului si sa evitam unele opinii divergente care ar putea avea loc in sanul familiei. Daca defunctul nu a mentionat ce isi doreste, atunci apropiatii sunt cei care aleg pentru el incinerarea sau inhumarea.

Inhumare sau incinerare: ce alegem pentru fiinta draga disparuta dintre noi? Incinerarea si inhumarea reprezinta cele mai populare tehnici funerare. Alegerea uneia din ele poate fi dictata de religie, cultura sau alte aprecieri intime. Daca majoritatea persoanelor prefera inhumarea (mult mai simbolica pentru majoritatea din crestini), strainii care locuiesc la noi in tara spre exemplu opteaza pentru aspectul practic si costurile financiare mai abordabile ale incinerarii.

Alegerea locului inhumarii.

 Inmormantarea trebuie sa aiba loc intr-un loc adaptat, in cavoul familial sau in cimitirul din oras sau din sat.

Inhumarea intr-un cimitir.

Cimitirul este un spatiu administrat de primarie. Trebuie sa iti asiguri un loc de veci, adica trebuie sa iti achizitionezi o parcela de teren prevazuta in acest sens cunoscuta sub numele de concesiune.

Teren comun.

 Reprezinta inhumarea pe un teren gratuit pe teritoriul unei comune. Este o solutie provizorie, de durata limitata (minim cinci ani) acordata unei persoane. Dupa expirarea acestei perioade, apropiatii sunt nevoiti sa exumeze resturile pamantesti pentru o inhumare intr-un alt spatiu. Daca nu exista un loc de veci atunci osemintele vor fi incinerate.

Cavou.

Este o constructie in care sunt prevazute mai multe locuri de veci pentru a plasa mai multi defuncti din familie separat. Este un serviciu cu plata si durata limitata (20 de ani).

Costurile inhumarii.

 Costurile unor servicii funerare sunt destul de ridicate mai ales daca nu beneficiezi de ajutor de inmormantare. Trebuie sa cumperi sicriul, locul de veci daca nu exista, piatra funerara si multe alte formalitati.

Incinerarea.

 Incinerarea consta in introducerea corpului defunctului in crematoriu si conservarea cenusii intr-o urna funerara. Cenusa este mai apoi plasata in locuinta familiei sau, daca defunctul si-a exprimat o ultima dorinta, va fi aruncata fie in mare, fie altundeva in natura, unde si-a dorit defunctul. Incinerarea are si ea mai multe etape si anume –  constatarea decesului, imbalsamarea, toaletarea, livrarea sicriului si asezarea defunctului in el, obtinerea tuturor actelor necesare incinerarii, depunerea sicriului la capela crematoriului sau la orice alta capela se doreste, transportul sicriului la crematoriu si ceremonia de ramas bun. Practic, foarte multe diferente nu exista din punct de vedere organizatoric fata de inhumare in ceea ce priveste implicarea unei firme de pompe funebre.

Lesgislatia de la noi din tara prevede o diferenta semnificativa intre inhumare si incinerare si anume ca la ceremonia de incinerare pot participa exclusiv persoane majore. Astfel, se vrea protejarea minorilor de o imagine care i-ar putea insoti pentru tot restul vietii, sa ii afecteze.

Pe vremuri, incinerarea era considerata o practica pagana sau hinduista. In Sfanta Scriptura nu exista nicio mentiune care sa interzica aceasta practica. Fiecare om are dreptul sa decida ce se va intampla cu trupul sau dupa moarte, daca va fi inhumat sau incinerat.


Previous Solutia optima si avantajoasa pentru cei care cauta consumabile catering de calitate!
Next De ce sa alegi o florarie online pentru a trimite flori? Cateva avantaje