Merita sa devii sofer profesionist? Iata ce joburi poti avea!


camioane adiționale

O multime de companii sunt in cautarea de soferi profesionisti, posesori de permis categoria D, D1, C sau C1. Este motivul pentru care merita sa iei in considerare o scoala de soferi pentru a deveni sofer profesionist, atunci cand esti in cautarea unui loc de munca.

Indiferent ca esti sofer pe TIR, conduci un autobuz de pasageri sau alte vehicule mari, satisfactiile financiare si profesionale pot fi numeroase.

Ce locuri de munca poti gasi pe postul de sofer profesionist ?

In principiu, locurile de munca din acest domeniu se impart in doua categorii: transport de marfa si transport de persoane.

In transportul de marfa poti gasi urmatoarele job-uri:

  • Sofer de duba. Este un job atractiv deoarece nu necesita tot timpul un permis categoria C, atata vreme cat duba are o greutate maxima de 3500 de kg. Totusi, daca vrei sa faci o cariera in domeniu, este bine sa obtii permisul categoria C, deoarece vei avea mult mai multe sanse de angajare.
  • Sofer de camion si TIR. Pentru a fi sofer de TIR ai nevoie de categoria de permis CE, si de o certificare profesionala pentru transportul de marfa. Dupa 5 ani de activitate poti obtine un alt certificat, denumit Certificat de Calificarae Continua, care va trebui reinnoit la fiecare 5 ani. Meseria de sofer de TIR presupune drumuri foarte lungi, de multe ori in afara tarii, care pot deveni foarte obositoare. Acestea pot aduce destul de multe satisfactii, insa.
  • Curier. Din ce in ce mai multi oameni aleg sa comande online diverse produse, ceea ce face necesar un numar in crestere de curieri. Unii curieri au nevoie doar de permis categoria B, in timp ce altii au nevoie de permis categoria CE.

De asemenea, poti deveni sofer pentru transportul substantelor periculoase sau pentru transport agabaritic.

In transportul de persoane poti gasi urmatoarele job-uri:

  • Sofer de microbuz. Microbuzele efectueaza servicii de transport intre orase si comune, in interiorul oraselor sau in interiorul diverselor companii, prin transportul angajatilor. Exista microbuze de mici dimensiuni, care pot fi conduse doar cu permis categoria B, sau microbuze mai mari, unde ai nevoie de permis categoria D. Este de retinut faptul ca pentru a avea permis de categoria D trebuie sa ai minim 24 de ani;
  • Sofer de autocar in turism. Este unul dintre cele mai apreciate joburi, deoarece vei calatori foarte mult. De asemenea, este si foarte bine platit. Partea neplacuta este ca trebuie sa iti asumi o responsabilitate foarte mare.

De asemenea, poti lucra in transportul public de persoane, ca sofer de limuzina sau sofer de taxi.

Optiunile atunci cand esti sofer sunt, asadar, numeroase. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa faci scoala de soferi aferenta si cu siguranta vei putea obtine un job de care sa te indragostesti.


Previous Idei interesante de cadouri de la 3gifts cu care sa iti surprinzi prietena
Next Care sunt cele mai importante elemente ale unui plan eficient pentru ridicarea imobilelor?