Panouri Solare IstGrun


panouri solare fotovoltaice

O instalatie cu panouri solare permite transformarea energiei solare in energie electrica. Intregul proces se produce instantaneu, direct si fara sa fie necesara utilizarea vreunui combustibil, bazandu-se pe efectul fotovoltaic. Acesta nu este altceva decat capacitatea pe care o au anumite materiale de a genera energie electrica atunci cand sunt expuse la radiatiile solare.

panouri solare fotovoltaice

In cele ce urmeaza vom argumenta rand pe rand principalele avantaje ale tehnologiei cu un panou solar sau mai multe:

1. Protectie ambientala

Un sistem cu panouri solare, in timpul functionarii, nu cauzeaza poluare ambientala din punct de vedere:

  • Termic, deoarece temperaturile maxime nu depasesc 60 de grade Celsius;
  • Chimic, intrucat nu produce niciun fel de reziduuri si nici nu emana gaze toxice;
  • Acustic, avand in vedere ca este silentios.

Toate aceste avantaje tehnice sunt determinante pentru siguranta mediului inconjurator.

2. Avantaje economice

Proprietarii instalatiilor cu panouri solare pot confirma ca desi este vorba despre o adevarata investitite, ceva mai ”piperata” in privinta costurilor de achizitie, se poate amortizata de-a lungul timpului, pe tot parcursul perioadelor de functionare:

  • Instalarea unui astfel de sistem pe acoperisul casei, de exemplu, daca este dimensionat cum trebuie, permite debransarea de la reteaua de electricitate, ceea ce inseamna reducerea costurilor la energia electrica;
  • Pe de alta parte, toate utilitatile (aragazul, cuptorul, sistemele de incalzire) se pot converti la curent, rezultatul fiind diminuarea substantiala a facturilor la gaz sau/si a cheltuielilor cu incalzirea.

Avantajul economic este conditionat de amplasamentul efectiv al acestor panouri solare. Sunt adecvate spatiilor ce permit accesul razelor solare cat mai multe ore pe zi, fara sa fie obstacolate de cladiri sau alte structuri inalte.

3. Absenta lucrarilor si a costurilor de intretinere

Spre deosebire de alte surse energetice regenerabile sau nu, toate sistemele cu panouri solare sunt lipsite de componente electrice sau mecanice in miscare. Functionarea lor se realizeaza prin intermediul unui proces natural, denumit efect fotovoltaic. Din acest motiv, pe intreaga durata de functionare, nu necesita lucrari de intretinere, singurele astfel de lucrari fiind cele pentru supravegherea performantelor atinse de sistem.

4. Siguranta si durabilitate

Un avantaj ce poate fi dedus din lipsa costurilor sau a lucrarilor de intretinere a panourilor solare, este durabilitatea si siguranta acestora. Daca le este monitorizata functionarea, in conditii normale, un astfel de sistem are garantata o durata de viata de cca 30 de ani.

5. Impact estetic

O data montate, instalatiile cu panouri solare nu prezinta un impact negativ din punct de vedere estetic asupra mediului, dimpotriva. Indiferent de amplasament, acestea se integreaza foarte bine atat in arhitectonica cladirilor, cat si in peisajul natural, reusind chiar sa adauge valoare constructiilor si chiar halelor sau cladirilor industriale.

6. Recuperare spatii

Cu tehnologia fotovoltaica nu este nevoie de zone special dedicate instalarii panourilor. Un sistem ce functioneaza cu panouri solare permite utilizarea si recuperarea spatiilor care in mod normal raman nefolosite. Poate fi vorba despre terenuri agricole, fatade de cladiri, acoperisuri sau tot felul de arii greu accesibile.

7. Instalatie facilitata

Generatorul fotovoltaic poate fi instalat rapid, simplu, fara sa fie necesare lucrari de zidarie.

8. Gestionarea rationala a energiei

Cu ajutorul instalatiei cu panouri solare, utilizatorii sunt si producatorii de energie. Din acest motiv, energia rezultata este gestionata intr-un mod mult mai rational, fapt ce permite evitarea consumului suplimentar si a oricarei risipe energetice.

9. Energie de calitate

Daca se tine cont de costurile aferente transportului de energie in cazul sistemelor traditionale, in situatia celor cu panouri solare, energia este produsa in locul in care se si consuma. Prin urmare, pe langa ca este vorba despre o energie regenerabila si superioara calitativ, costurile nu includ chetuielile de transport ale furnizorilor.


Avatar

Ionut Cosmin

Previous Cum motivăm copilul să renunțe la jocurile pe calculator?
Next Lumina și căldura secretul unei dezvoltări armonioase